неделя, 16 ноември 2014 г.

Дюнер




Винаги сме били любители на дюнерите и винаги сме си купували готови. Въпреки всички гадости, които съм чела и чувала. Въпреки, че знам, че на повечето места си е гадория - бяхме редовни клиенти. Та така - рецептата:

Питките замесвам от брашно, вода, олио, оцет, сол. Действам на око, но за килограм брашно слагам 4-5с.л. олио, 1с.л. оцет, голяма щипка сол и вода около 400мл. за меко тесто, което не лепне по ръцете. Оставям да почине 30мин. и започвам да разточвам. За питка с диаметър около 26см. взимам тесто, колкото топче за пинг-понг, пека в сух тиган на силен огън. Пробвах да пека на слаб котлон, но стават твърди. На силен огън се запичат леко от двете страни, в средата се надуват и образуват джоб. От килограм брашно излизат приблизително 18-20питки с диаметър около 26см. Останалите съхранявам в плик и във фризер. След изваждане от фризера за минутка в микровълновата стават като "нови" ;)

Месото в случая е свинска плешка, натрих я хубаво с олио, унисос и готова подправка за барбекю. Пекох първо така на сухо на 200 градуса и след като се зачерви отвсякъде сипах чаша вода, завих с фолио, намалих фурната на 180 градуса и пекох още около час. После открих за половин час, изключих фурната и оставих докато опека всички питки.
Тук трябва да отбележа, че сполучливи са се получавали приготвени набързо с шунка, пушено месо, а мъжа ми ги е ял дори с луканка.

Соса приготвям от кофичка кисело мляко, 2с.л. майонеза, 1с.л. горчица /сладка/, подправям със сушен чесън и млякн кориандър, сол, черен пипер.

Останалото са краставици, домати, зеле, пържени картофи. Все неща, които нямат нужда от рецепта.

Приятен апетит! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар