събота, 6 октомври 2012 г.

Маймунски хляб с карамелизиран лук и сирене





Подреждането е както при оригиналния "Маймунски хляб", но моя е солен и с плънка според желанието ни в момента. В случая аз исках с лук, а децата и мъжа ми го харесват със сиренце. Така угодих на всички!

Ако не ползвате готово тесто за това ще ви трябват:
500-600гр. брашно
1 пакетче суха мая /7гр. или пакетче за половин килограм брашно/
1ч.л. захар
1ч.л. сол 
1ч.л. олио + още малко за потапяне на топките тесто /може да ползвате и масло/
Около 2ч.ч. рядък айрян или докато се получи средно меко тесто.
За плънката трябват 2-3 главички лук и 100-150гр. сирене

Начин на приготвяне:

Лука се нарязва на полумесеци /не много тънки/ и се слага на слаб огън в тиган да се запържи бавно докато омекне и покафенее. Оставя се да изстине.
В случая месих в машината за хляб, но ако имате време може и на ръка. Сложете първо течните съставки, солта, брашното, а отгоре маята със захарта. Машината се включва на програма за тесто. Моята е с 2 втасвания. 
След второто втасване тестото се вади и се дели на топки. Всяка топка се потатя в олиото/маслото, пълни се с лук и се слага в съда за печене. Може това да е контейнера на машината /както при мен в случая/, кексова форма или обикновена тавичка.
На втория ред подредете топки пълнени със сирене.

И така докато подредите цялото тесто.

Машината се включва на програма "Печене" - 1час. Ако печете във фурна сложете хляба веднага след оформянето в студена фурна. Включете на 200 градуса и печете 50-60мин.
Готовия хляб се изважда след като поизстине леко, може поръсите с капки вода и да завиете в кърпа за по-мека коричка.


Приятен апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар