събота, 10 ноември 2012 г.

Моето универсално тесто!

Мислите ли, че от един вид тесто можете да хапнете мека, въдушна питка и нааай-тънката хрупкава пица на света? Е, ако не - помислете и опитайте!

Обикновено оставям машината да свърши работата по месенето, а аз накрая само оформям, но рецептата е подходяща и за месене на ръка.


Необходими са ви:
1кг. брашно
мая за килограм брашно /половин кубче прясна, 1 или 2 пакетчета суха мая, зависи какво е указано на нея/
2-3 ч.ч прясно мляко
50мл. олио
голяма щипка сол
по-малка щипка захар

В машината сипвам първо мазнината, леко затопленото мляко /така, че да може да си държите пръста вътре/, брашното, в средата маята и захарта, а солта по края. Пускам на програма "Тесто за пица" 1ч.50мин. е с 2 втасвания.
Ако ще ползвате веднага тестото изчакайте да втаса в машината /веднъж или двата пъти - както желаете/, извадете, оформете и печете. Може веднага след месенето да го сложите в намазнен плик и да го приберете в хладилника. Така на следващата сутрин ще можете да се насладите на бърза топла закуска.


Какво да направим за питка?





След 2 втасвания вземете тестото, разделете на части, добавете сирене, оформете по желание и сложете да се пече в студена фурна. Ако втаса само веднъж в машината го оформете, оставете да втаса вече оформено с плънката и сложете да се пече в загрята на 180-200С фурна.




Ами пица?

След като се омеси в машината аз прибирам тестото в хладилника. Докато дойде време за употреба то е втасало бавно. Откъсвам голяма шепа тесто /за пица, колкото тавата на фурната/, набрашнявам и разточвам добре /до дебелината на монета, че и по-тънко/. Може да гарнирате с плънка по желание. За мен най-вкусна е с пресни домати или с домати от буркан /не пюре, не кетчуп, а домати за готвене/. След това слагам нещата, които имат най-голяма нужда от топлинна обработка - лук, сурови чушки. Следват подправките, ако са сухи - риган, мащерка, босилек. После кисели краставички, колбас / кайма / месо. Най-отгоре са сирената. Аз слагам извара и след това кашкавал. Ако сложа обикновено сирене и кашкавал обикновено става доста солено. Най-отгоре маслинки. Слагам да се пече в силно загрята /на максимум/ фурна. За десетина минути е готова. Много е важно, ако искате тънка пица, да я разточите на много тънко и фурната да е наистина силно загрята.

Пърленки? Стават! :)
Пак разточете на много тънко, пак фурната трябва да е силно сгорещена. Можете да сложите кашкавал, сирене, чесън, карамелизиран лук. Аз избрах само извара и кашкавал. Подправих с риган.

Остатъка от тестото чака в хладилника за утре сутрин. А какво ще излезе от него? Може да са и кифлички със солена плънка.. Може да е каквото ви хрумне! :)
Приятен апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар