сряда, 1 май 2013 г.

Нашия козунак



Рецептата е от моята баба, която винаги ни радва с прекрасни, вкусни, пухкави и ароматно козунаци! Позволих си леко да я изменя, задоволявайки вкуса на всеки у дома.

За Нашия козунак ще ви трябват:
1кг. брашно
6 яйца /2 жълтъка оставям за намазване преди печене/
1 ч.ч затоплено прясно мляко
1 ч.ч захар
3-4 с.л свинска мас /мери се неразтопена и може да се замени с масло или масло с олио/
1 кубче прясна мая /или пакетче суха за 1кг. брашно, съобразете се с указанията на пакетчето/
шепа стафиди, една ванили, кората и сока от половин лимон /по желание могат да се сложат ядки, локум, слагала съм и желирани бонбони, шоколад, мармалад/

Начин на приготвяне:

Кубчето мая се разтваря в топлото мляко /трябва да можете да си държите пръста вътре, да не е вряло/, добавя се захарта, ванилията, лимоновата кора. Брашното се пресява, прави се кладенче и вътре се сипва млякото с маята. Яйцата /без 2 жълтъка/ се разбъркват с вилица и също се добавят. Замесва се меко тесто и след като вече е оформена топка се добавя мазнината. Изглежда трудно и, че тестото няма да е поеме, но с повече месене се получава идеално. Този начин на добавяне на мазнина в тесто обещава доста коцни :)
След като се оформи тестото оставете да втаса докато удвои обема си. Времето за втасване е относително, затова следете размера на тестото.
След втасването може да оформите плитка, да разделите на топчета, да направите охлювчета, кифлички.

 Тавата е намаслена или покрита с хартия за печене /Ако намокрите хартията ще ви е по-лесно да я огънете по стените на съда/ Тук добавете стафидите, локума или плънка по избор. Оставете да втаса още веднъж до удвояване на обема. Намажете с разбитите жълтъци, поръсете със захар. Слага се да се пече в загрята на 180 градуса фурна за около час до час и половина в зависимост от фурната и формата, в която се оформили. Ако правите малки козуначета те се пекат по-бързо от един голям. Във фурната слагам метална купичка или чашка с вода и така козунака не пресъхва по време на печене.

 След като се изпече оставете за около 10ина минути в тавата, после извадете върху решетка да изстине. Може да го завиете с кърпа.
 

Весели празници!


Няма коментари:

Публикуване на коментар