неделя, 14 юли 2013 г.

Торта батут



Вкусен бял шоколадов мус, пресни малинки, между мноого шоколадови блатове! Всички други думи са излишни, затова - ето продуктите! :)

За блатовете / Американски сочни блатове /
Продукти /за една доза, която може да се изпече на 4 пъти в кръгла форма с диаметър 28см. За тази торта аз направих двойна доза и пекох на 4 пъти в тавата на фурната/
2 1/3 ч ч около 290 гр обикновено брашно1 ½ ч ч около 150 гр неподсладено какао1 ¼ ч л сол1 с л бакпулвер1 с л сода за хляб3 ч ч захар5 големи яйца1 с л ванилия170 гр масло, размекнато1 ½ ч ч гъст айрян1 ½ ч ч силно кафе


Начин на приготвяне:

В купа разбърквате брашното, какаото, солта, бакпулвера и содата.Биете маслото в друга купа 3 мин. Добавяте захарта по малко и разбивате добре. Добавяте едно по едно яйцата, като след всяко разбивате добре.Слагате ванилията в айряна и смесвате така – в маслото добавяте малко брашно, малко айрян, малко кафе, малко брашно, малко айрян, малко кафе, малко брашно, докато стане хомогенна смес.
Пече се за 25мин. в предварително загрята, на 180 градуса, фурна. Блатовете не се сиропират. Могат да се съхраняват до 2 седмици във фризер или до седмица в хладилник, завити в свежо фолио.

Крем:
Продукти:
500мл. течна сладкарска сметана
400гр. бял шоколад.
500гр. маскарпоне

Начин на приготвяне:


Загрявам сметаната, но без да кипва и с нея заливам натрошения шоколад. Разбърквам докато се разтопи и оставям да се охлади добре /оставих в хладилника за една нощ след като изстина/ Разбива се добре с миксер и след като стане твърда сметаната на бавни обороти прибавих маскарпонето. Малините ги редя между блатовете, щом намажа с крема.
Като забележка към себе си мога да отбележа, че тортата може да понесе и почти двойна доза крем или поне доза и половина. Но аз обичам торти с повече крем :)






Ако тортата се покрива с фондан под него се маже маслен крем. Него направих от 1ч.ч меко масло, 1ч.ч маргарин и 1кг. пудра захар, пресята 2-3 пъти., 4 с.л. прясно мляко. Ползвах тази рецепта , но я удвоих, защото тортата е големичка.
Да ви е сладко! :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар