Любимата баница на семейството ми! Много мека, въздушна, с много сиренце!
Ще са ви нужни:
1 пакет кори за баница /в случая ползвах Сърбиянка, но харесвам и Одринските/
Ще са ви нужни:
1 пакет кори за баница /в случая ползвах Сърбиянка, но харесвам и Одринските/
1 кофичка кисело мляко
5 яйца
Около 300гр. сирене
1ч.ч газирана вода
1/2 ч.ч олио
Начин на приготвяне:
Намасляате дъното на тавата, но леко /идеята е да позалепне/, а фурната загрейте на 200 градуса. Всяка кора наръсвате с тънка струйка или капки олио. Баба ме научи да ръся като потапям лъжица /не загребвам!/ в олиото и после разпръсквам с нея. Върху наръсената кора слагате следващата, ръсите олио и по около 2-3 лъжици от плънката. Нагъвате на хармоника или на завивате на рулце и слагате в тавата. Може да ги редите една до друга или в кръг корите. Когато е подредена баницата разрязвате с нож на триъгълници или квадрати и заливате с газираната вода. Пече се 50ина минути на 200 градуса.
Начин на приготвяне:
Намасляате дъното на тавата, но леко /идеята е да позалепне/, а фурната загрейте на 200 градуса. Всяка кора наръсвате с тънка струйка или капки олио. Баба ме научи да ръся като потапям лъжица /не загребвам!/ в олиото и после разпръсквам с нея. Върху наръсената кора слагате следващата, ръсите олио и по около 2-3 лъжици от плънката. Нагъвате на хармоника или на завивате на рулце и слагате в тавата. Може да ги редите една до друга или в кръг корите. Когато е подредена баницата разрязвате с нож на триъгълници или квадрати и заливате с газираната вода. Пече се 50ина минути на 200 градуса.
След изпичане обърнете тавата върху 4 еднакви чаши/купички/буркани и оставете така да изстине. Това й помага да остане пухкава.
След като се охлади добре можете да я разрежете или разчупите и да ѝ се насладите!
Приятен апетит!
Приятен апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар