неделя, 23 септември 2012 г.

Парено тесто - вкусните еклери и толумбички на баба!


Еклери..

... или толумбички



Тестото е едно - парено тесто!

Ще ви трябват:

1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
щипка сол
1 ванилия
4 яйца

Начин на приготвяне:

Сложете водата да заври в тенджерка с олиото, солта и ванилията. След като заври се сипва цялото брашно, наведнъж. Бъркайте с дървена лъжица докато стане на топка и започне да се отделя от стените на съда. Махнете от огъня и оставете да изстине съвсем малко. Яйцата добавяйте едно по едно. Бъркайте докато се поеме първото и след това добавете второто. Сместа започва да се дели на "люспи", става хлъзгава и изглежда сякаш никога няма да се слепи отново. Не е така, не се отказвайте! След поемането на последното яйце може да оформите каквото сте намислили.

За толумби си подгответе дълбок съд с много олио, нагорещете го добре. Напълнете шприц/пош с голям звездовиден накрайник.

Шприцовайте в горещото олио и режете с нож на избраната дължина и форма по желание. Ако не прекалите с бройката в олиото толумбичките се обръщат сами, когато са изпържени от долната страна. Ако не - помогнете им. ВНИМАНИЕ! Изпържете ги добре! По-добре да са попрепържени, отколкото сурови. При сиропиране рискувате да станат на тесто. Та, тъмно златисти са добре!

Сиропа, който ми допада са 4 ч.ч. вода с 2 /и маалко повече/ч.ч. захар. Направете го след като толумбите са готови.

Сиропирайте охладените толумби с горещ сироп. А сега, имайте търпение. Оставете една нощ в хладилник и няма да съжалявате! 
Да ви е сладко!



Еклери може да оформите с шприц или пош, но и с обикновена чаена лъжичка.Гребнете от сместа и избутайте с пръст върху намаслена тава или хартия за печене
И тях трябва да изпечете добре! Загрейте фурната на 180оC и им дайте време, НЕ отваряйте вратата, а наблюдавайте през стъклото. Нека станат тъмно златисти и тогава ги извадете.
За пълнене можете пак да използвате щприц, но аз го правя с дръжката на чаена лъжичка. Разчупвам леко отстрани еклерчето, слагам лъжичка крем за еклери и затварям. След една нощ в хладилника поръсете с пудра захар или потопете в разтопен шоколад. Както и да ги предпочетете няма да съжалявате! Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар