сряда, 24 октомври 2012 г.

Солено цветно руло

Обичам рецепти, които мога свободно да променям, да допълвам или съкращавам и всеки път да стават все по-вкусни. Ако и вие обичате ви представям една такава.
За първи път я видях като Шарен венец със солена плънка на пеп-4о, е стигнах до цветно руло на ме-4o ;))))

Ще са ви нужни:
За тестото:
200мл прясно мляко
200мл вода
60мл олио 
30-35гр прясна мая 
щипка захар
1 ч л сол 
Около 850-900гр брашно.
 За плънките:
/разбира се тя може да е само една или да са различни от моите. Аз самата слагам винаги, каквото ми се хапва или каквото имам в хладилника./
1 плънка - магданоз, 
сол, олио,  3 стръка пресен лук, 2 скилидки чесън, 2 червени чушки, маслини
2 плънка - пушено сирене, чедър, 200гр. задушени гъби
3 плънка - кетчуп, варено-пушена шунка, босилек, риган, мащерка.

Начин на приготвяне:
Замесих тестото в машината за хляб, но съм правила същото и на ръка - няма грешка!
В контейнера на машината сипете олиото, топлата вода. В затопленото мляко разтворете маята и захарта, сипете в машината. Следват брашното и солта. Месих на програма "Тесто за пица" - месене + 2 втасвания. 

След второто втасване ивадих тестото и го раделих на 3 сравнително равни части.


Всяка топка разточих на сравнително правоъгълна кора с около половин сантиметър дебелина.

Първата намазах с магданозена паста /пасирах магданоза, чесъна, сол и олио/


Добавих първата плънка


След това втората..

                                                                                          

Третата плънка я сложих, но забравих да я снимам :)))

Така завих рулото, намазах с олио и поръсих с чубрица. Сложих веднага /не се оставя да втаса вече оформено/ в СТУДЕНА фурна. Включих я на 200С.


Изпича се за около 40мин., но го наблюдавайте.

Приятен апетит и.. експериментирайте! 


вторник, 9 октомври 2012 г.

Сочен сладкиш с грозде


Необходими продукти:

- 2 яйца
135 г захар
- 4 супени лъжици масло, разтопено
- 60 мл. олио
80 мл. прясно мляко
- 1 ванилия

200 г брашно
- 3/4 ч. л. бакпулвер
- щипка  сол
- 400 г грозде (без семки) /аз имах такова със семки и го изчистих/
- пудра захар за поръсване, олио и брашно за формата


Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта разбийте до побеляване, добавете олиото, маслото, млякото и ванилията. Брашното се пресява с бакпулвера, добавяйте го по малко в яйчената смес и бъркайте внимателно с шпатула. Оставете го за 10мин. След това добавете по-голямата част от гроздето, а останалото го оставете за поръсване отгоре. Сипете в намаслена и набрашнена форма /Аз ползвах 24см. откопчаваща се./, загладете и сложете да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. След 15мин. отворете и сипете останлото грозде отгоре. Печете още около 40-45мин. до златисто. След изпичане се охлажда врху решетка. Можете при поднасяне да поръсите с пудра захар. Да ви е сладко!

Любимата ми бисквитена торта

Когато човек има желание да опита нещо ново, но не намери подходящите продукти, импровизира! Е, тази е от успешните ми импровизации. Основата е бисквитена, а крема е от торта Гараш, та това е моят бисквитен Гараш! 


 В малки формички е, защото продуктите ми бяха малко за голяма торта /това имах останало в хладилника/, а и.. не са ли сладки?! :)
 За напълването на 5-6 такива формички ще са ви нужни:
Пакет чаени бисквити с какао /моите бяха Еверест/
100гр. много меко масло
2-3с.л. прясно мляко
7-8с.л. заквасена сметана
2-3с.л. пудра захар
150-160гр. черен шоколад /имах 100гр. ковертюр и няколко реда млечен с лешници/
Малко какао за поръсване.

Бисквитите натрошете или смелете в блендер, сложете маслото и млякото и омесете тесто. Щом започнат да се образуват топки и да не се разпадат блатът е готов.
Крема направете като разбиете с миксер заквасената сметана и пудрата захар. На водна баня разтопете шоколада и след като изстине леко го добавете на тънка струя при непрекъснато разбиване в сметаната. Разбивайе до получаването на пухкав крем.
Във формичките сложете фолио, за да може да извадите тортичките при сервиране /ако ползвате голяма откопчаваща се форма за торта няма да е нужно фолио, но ще трябва да удвоите продуктите/. Направете плътен пласт от бисквитения блат по дъното и малко по стените. Сипете от крема и приберете в хладилник за поне 3-4 часа.



При изваждането трябва да дръпнете еднакво всички краища и ще излезе лесно. Декорацията е поръсено какао. Сложих и пудра захар, но тя бързо се топи.
Да ви е сладко!


понеделник, 8 октомври 2012 г.

Баница с готови кори, с плънка от яйца и сирене

Любимата баница на семейството ми! Много мека, въздушна, с много сиренце!

Ще са ви нужни:
1 пакет кори за баница /в случая ползвах Сърбиянка, но харесвам и Одринските/
1 кофичка кисело мляко
5 яйца
Около 300гр. сирене
1ч.ч газирана вода 
1/2 ч.ч олио

Начин на приготвяне:

Намасляате дъното на тавата, но леко /идеята е да позалепне/, а фурната загрейте на 200 градуса. Всяка кора наръсвате с тънка струйка или капки олио. Баба ме научи да ръся като потапям лъжица /не загребвам!/ в олиото и после разпръсквам с нея. Върху наръсената кора слагате следващата, ръсите олио и по около 2-3 лъжици от плънката. Нагъвате на хармоника или на завивате на рулце и слагате в тавата. Може да ги редите една до друга или в кръг корите. Когато е подредена баницата разрязвате с нож на триъгълници или квадрати и заливате с газираната вода. Пече се 50ина минути на 200 градуса. 



След изпичане обърнете тавата върху 4 еднакви чаши/купички/буркани и оставете така да изстине. Това й помага да остане пухкава.

След като се охлади добре можете да я разрежете или разчупите и да ѝ се насладите!
Приятен апетит!






събота, 6 октомври 2012 г.

Маймунски хляб с карамелизиран лук и сирене





Подреждането е както при оригиналния "Маймунски хляб", но моя е солен и с плънка според желанието ни в момента. В случая аз исках с лук, а децата и мъжа ми го харесват със сиренце. Така угодих на всички!

Ако не ползвате готово тесто за това ще ви трябват:
500-600гр. брашно
1 пакетче суха мая /7гр. или пакетче за половин килограм брашно/
1ч.л. захар
1ч.л. сол 
1ч.л. олио + още малко за потапяне на топките тесто /може да ползвате и масло/
Около 2ч.ч. рядък айрян или докато се получи средно меко тесто.
За плънката трябват 2-3 главички лук и 100-150гр. сирене

Начин на приготвяне:

Лука се нарязва на полумесеци /не много тънки/ и се слага на слаб огън в тиган да се запържи бавно докато омекне и покафенее. Оставя се да изстине.
В случая месих в машината за хляб, но ако имате време може и на ръка. Сложете първо течните съставки, солта, брашното, а отгоре маята със захарта. Машината се включва на програма за тесто. Моята е с 2 втасвания. 
След второто втасване тестото се вади и се дели на топки. Всяка топка се потатя в олиото/маслото, пълни се с лук и се слага в съда за печене. Може това да е контейнера на машината /както при мен в случая/, кексова форма или обикновена тавичка.
На втория ред подредете топки пълнени със сирене.

И така докато подредите цялото тесто.

Машината се включва на програма "Печене" - 1час. Ако печете във фурна сложете хляба веднага след оформянето в студена фурна. Включете на 200 градуса и печете 50-60мин.
Готовия хляб се изважда след като поизстине леко, може поръсите с капки вода и да завиете в кърпа за по-мека коричка.


Приятен апетит!