неделя, 25 ноември 2012 г.

Пълнени червени чушки със сирене и краставица


Страхотна свежа салата, на която ме научи майка ми.

Ще ви трябват:
6-7 големи червени чушки Капия /Ако са извън сезона ползвам от буркан, но обичам да са прясно изпечени./
300гр. сирене
2-3 краставици /най-вкусно е с корнишони, но и други сортове вършат работа. Само трябва да се съобрази количеството/
2-3 скилидки чесън или на вкус.
2 лъжици заквасена сметана
1с.л. олио
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Краставиците се обелват, нарязват на дребни кубчета. 
Чушките се пекат, завиват се в плик да се задушат и вече изстинали се обелват, махат се дръжките и семената. Чесъна също се реже на ситно. Сиренето се намачква добре.

  
Сиренето се смесва с чесън, краставиците и сметаната.

За по-лесно напълване чушките се разрязват по дължина.  

При сервиране се посоляват леко, ако е нужно и се поливат със струйка олио.


Приятен апетит!

Теглената баница на баба





Колкото и да ми е удобно с готовите кори, колкото и вкусни или пресни да са те, колкото и хубаво да са направени не могат да се сравнят с домашните. Винаги, когато имам време си доставям това удоволствие!
Вие също можете да го направите.
 Ще ви трябват:
1кг. брашно
3с.л. олио
3с.л. оцет
1с.л. сол
щипка захар
водата е колкото поеме за меко тесто
Допълнително олио или масло за намасляване - около половин чаша.
За плънката:
300-400гр. сирене
5 яйца
1 кофичка кисело мляко

Начин на приготвяне:
Пресейте тестото, направете кладенче и вътре сложете останалите съставки. Водата трябва да е топла. След като се омеси тестото се разделя на 8-9 топки. Всяка топка се разточва на кора с диаметър около педя и се оставя добре омаслена да отпочине.
След около 30-40мин. вече могат да се теглят. 
Разтеглете внимателно като дърпате от центъра навън.


                                                   
След като стане почти прозрачна се обират останалите дебели краища. Късат се лесно, но може и да ги изрежете.
Разпределя се плънката. 


 И се завива на въздушно руло. Захлупва се по-голяма част от кората, така че да задържи въздух и да има мехурчета. След като е готово рулцето се завива в кръг и се слага в средата на тавата.
Около първата се нареждат всички кори до края. Пече се в захрята фурна на 180-200С за около час, но я наблюдавайте.
 След като я извадите я напръскайте със студена вода и покрийте с кърпа, за да омекне.
Приятен апетит!


вторник, 20 ноември 2012 г.

Постни солени кексчета


Идеята ми дойде от доста известните Постни шоколадови квадрати. И така с почти никакви продукти стана нещо много вкусно.
Ето какво ще ви тряба:
2ч.ч. брашно
1ч.ч вода
4-5с.л. олио
1ч.л. сода 
1ч.л. оцет
щипка сол
3-4с.л. кетчуп
няколко кисели краставички
риган, босилек на вкус
щипка сушен чесън

Начин на приготвяне:
Брашното се слага в купа, содата се смесва с оцета да "шупне", всички останали продукти просто се слагат вътре и се обърква с лъжица. Пече се за 30-40мин на 200С. Аз ползвах форма за мъфини, но може да се опече и в обикновена тавичка.
Плънката може да е различна - с кашкавал, със сирене, с колбас. Но вече няма да са постни ;)
Приятен апетит!


събота, 10 ноември 2012 г.

Моето универсално тесто!

Мислите ли, че от един вид тесто можете да хапнете мека, въдушна питка и нааай-тънката хрупкава пица на света? Е, ако не - помислете и опитайте!

Обикновено оставям машината да свърши работата по месенето, а аз накрая само оформям, но рецептата е подходяща и за месене на ръка.


Необходими са ви:
1кг. брашно
мая за килограм брашно /половин кубче прясна, 1 или 2 пакетчета суха мая, зависи какво е указано на нея/
2-3 ч.ч прясно мляко
50мл. олио
голяма щипка сол
по-малка щипка захар

В машината сипвам първо мазнината, леко затопленото мляко /така, че да може да си държите пръста вътре/, брашното, в средата маята и захарта, а солта по края. Пускам на програма "Тесто за пица" 1ч.50мин. е с 2 втасвания.
Ако ще ползвате веднага тестото изчакайте да втаса в машината /веднъж или двата пъти - както желаете/, извадете, оформете и печете. Може веднага след месенето да го сложите в намазнен плик и да го приберете в хладилника. Така на следващата сутрин ще можете да се насладите на бърза топла закуска.


Какво да направим за питка?





След 2 втасвания вземете тестото, разделете на части, добавете сирене, оформете по желание и сложете да се пече в студена фурна. Ако втаса само веднъж в машината го оформете, оставете да втаса вече оформено с плънката и сложете да се пече в загрята на 180-200С фурна.




Ами пица?

След като се омеси в машината аз прибирам тестото в хладилника. Докато дойде време за употреба то е втасало бавно. Откъсвам голяма шепа тесто /за пица, колкото тавата на фурната/, набрашнявам и разточвам добре /до дебелината на монета, че и по-тънко/. Може да гарнирате с плънка по желание. За мен най-вкусна е с пресни домати или с домати от буркан /не пюре, не кетчуп, а домати за готвене/. След това слагам нещата, които имат най-голяма нужда от топлинна обработка - лук, сурови чушки. Следват подправките, ако са сухи - риган, мащерка, босилек. После кисели краставички, колбас / кайма / месо. Най-отгоре са сирената. Аз слагам извара и след това кашкавал. Ако сложа обикновено сирене и кашкавал обикновено става доста солено. Най-отгоре маслинки. Слагам да се пече в силно загрята /на максимум/ фурна. За десетина минути е готова. Много е важно, ако искате тънка пица, да я разточите на много тънко и фурната да е наистина силно загрята.

Пърленки? Стават! :)
Пак разточете на много тънко, пак фурната трябва да е силно сгорещена. Можете да сложите кашкавал, сирене, чесън, карамелизиран лук. Аз избрах само извара и кашкавал. Подправих с риган.

Остатъка от тестото чака в хладилника за утре сутрин. А какво ще излезе от него? Може да са и кифлички със солена плънка.. Може да е каквото ви хрумне! :)
Приятен апетит!