понеделник, 24 септември 2012 г.

Солени кифлички с плънка "пица"



Продукти за тестото:

1кг. брашно
1 кубче жива мая или 1 пакетче суха от 11гр. /Или пакетче, на което пише, че стига за килограм брашно/
1с.л. олио
1ч.л. сол
Щипка захар
3-4ч.ч. вода в зависимост от брашното. До получаване на меко тесто.

Начин на приготвяне:

Сипете брашното в съд удобен за месене или на плота и направете кладенче. Кубчето мая разтворете в леко затоплената вода със захарта /Ако ползвате суха просто я сипете в брашното/ и сипете в кладенчето. Добавете олиото, солта. Замесете меко тесто, покрийте със свежо фолио и оставете да втаса на топло докато удвои обема си.
След втасването го извадете, премесете леко и вече сте готови да завивате кифлички. Можете или да си късате по малко и да ги разточвате на правоъгълни парчета или да разточите голяма кора и да я разрежете на триъгълници. Каквото и да изберете ще ви трябва плънка. Ето я!

Продукти за плънката:

Глава лук
4-5 скилидки чесън
Няколко гъбки
Домати /използвах пресни, но може и от консерва, кетчуп или лютеница/
шепа маслини
10ина кисели краставички
малко колбас
малко кашкавал или сирене.
Босилек, риган, мащерка
Олио за пържене
Може да сложите всички продукти или комбинация от избрани по ваш вкус.

Начин на приготвяне:

В олиото запържете лука /режа го на полумесеци/, чесъна и гъбите /тях ги режа на дребно/. След това добавете продукти по желание или оставете само тези /но трябва да са в по-голямо количество, за да стигнат за всички кифлички/

Когато завивате кифличките слагайте по лъжица от плънката, малко настърган кашкавал, завийте и оставете да втаса още веднъж в тавата, в която ще печете.


 След като удвоят обема си сложете в загрята на 180-200oC за около половин час. След като извадите от фурната напръскайте с капки студена вода и завийте с памучна кърпа.
Ако не ви бива в месенето плънката си отива идеално и с готово тесто от магазина или бутертесто ;)
Приятен апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар